Evensongs Evensongs

Een Choral Evensong is een bijna geheel gezongen avonddienst met lezingen, gebeden, gemeentezang en koorzang, volgens de eeuwenoude traditie van de Anglicaanse kerk.

Na de breuk van koning Henry VIII met de paus in Rome (1534) ontstond deze eredienst in de landstaal, in plaats van in het Latijn. Inhoud en volgorde van de Evensong worden voorgeschreven door het ‘Book of Common Prayer’ uit 1662. De liturgie van dit avondgebed bestaat uit een aantal vaste onderdelen: Psalmen, twee schriftlezingen (‘Lessons’) uit het Oude en het Nieuwe Testament, gevolgd door de ‘Canticles’ die bestaan uit het Magnificat (Lofzang van Maria) en het Nunc Dimittis (Lofzang van Simeon).

Het koor zingt a capella of met orgelbegeleiding. De orde van dienst is in de loop van de eeuwen dezelfde gebleven. Er werd en er wordt nog steeds veel muziek voor deze Engelse koortraditie geschreven. Hierdoor klinkt een Evensong telkens weer anders.

Raadpleeg de agenda van deze wesite voor data van Evensongs in de Oude Kerk

Informatie over de Evensongs: Jaap van der Giessen,