Koororgel

Breetvelt-koororgel
Koororgel

Het Breetveltorgel Opus 18 is in 1996 gebouwd door de firma J.N. Breetvelt Orgelbouw uit Delft.

Dit orgel werd gekocht door het Woon- en Zorgcentrum ’t Huys De Morgenster in Zoetermeer om de samenkomsten zoals weeksluitingen te kunnen begeleiden. In de offerte lezen wij dat “de dispositie van het orgel voldoende sterk moest zijn om een gemeentezang van ongeveer 90 personen te begeleiden“. Dit resulteerde in een mechanisch 2 klaviersorgel met een apart koppelklavier en een vrij pedaal bestaande uit 11 registers. Het unieke van dit orgel is dat bijna alles, inclusief de orgelpijpen, van MDF is gemaakt.

Helaas bleek na enige tijd dat het orgel te groot was voor ’t Huys De Morgenster. Een aantal jaren heeft het orgel bij de firma Breetvelt in de werkplaats gestaan, waarna het in mei 2006 is overgeplaatst naar de Oude Kerk in Zoetermeer. Het orgel is eigendom van de Stichting Concerten Oude Kerk Zoetermeer. Als begeleidingsinstrument is het orgel, mede door de grote verscheidenheid van registers, bijzonder geschikt om de Cantorij van de Oude Kerk te begeleiden tijdens kerkdiensten en solisten en instrumentalisten tijdens de wekelijkse lunchpauzeconcerten.

Dispositie Breetvelt koororgel
Manuaal 1   Manuaal 2 Pedaal